2012 m. rugsėjo 2 d., sekmadienis

Koh Tao: neriam!


Tai buvo vienas iš geriausių dalykų, ką galėjau nuveikti būdama Pietryčių Azijoje ir būtent Koh Tao saloje. Mažutė Koh Tao sala yra itin žymi ir populiari dėl nardymo. Čia įsikūrusios nardymo mokyklos bei centrai siūlo Snorkeling, Fun Diving turus jau patyrusiems nardytojams, o tiems, kurie dar nėra išbandę šių malonumų – siūloma išsilaikyti PADI ar SSI (Open Water, Advanced, Master ir kt.) kursus. Šimtai žmonių plūsta į šią salą vien dėl nardymo ne be priežasties - Koh Tao yra viena iš pigiausių vietų pasaulyje ne tik panardyti, bet ir gauti nardymo licenziją.

Ir čia ne akvariumas, taip atrodo jūros vandenėlis su žuviukais:)

Taip pat daugelis iš mūsų naujai sutiktų draugų, kurie jau buvo ar ruošėsi vykti į šią salą dėl nardymo, ragino ir mus tai padaryti sakydami, jog nepasinaudoti tokia proga būtų nuodėmė. Tačiau mudvi su Vaida tik kraipėme galvas - juk iki tol turėjome kitą super planą – išmokti kaituoti:) Tačiau planai ir lieka planais, kol neatsiranda nauji, dar labiau beprotiški ir neplanuoti...
Beplaukiant valtimi į Koh Tao aplinkui zujo daugybė agentų, brukančių į rankas brošiūras su nardymo mokyklomis ir bandančių įtikinti pasirinkti būtent jų paslaugas. Kadangi mūsų galvose jau kirbėjo mintys apie šią atrakciją, tad ilgai įtikinėti mūsų nereikėjo – pasirašėm naujam gyvenimo nuotykiui. Jeigu kada ruošitės vykti nardyti, turėtumėte žinoti, jog dažniausiai į Open Water nardymo kursų paketą įeina: teorijos pamokos pirmąja dieną (knygų skaitymas, testų darymas, video medžiagos žiūrėjimas), antrąją dieną pirmoji nardymo pamoka baseine (gali būti ir jūroje kur seklu), du nėrimai į jūrą trečiąją dieną bei du nėrimai į jūrą ketvirtąją. Taip pat yra suteikiamas apgyvendinimas dažniausiai keturioms naktims bei pusryčiai. Skamba neblogai, a?:) Dar geresnį variantą gali gauti, jei panaudosi savo derėjimosi įgūdžius (čia juk Tailandas – reikia visur ir visada derėtis!). Mes susiderėjome dar papildomas dvi nakvynes, vis šis tas:)

Apsistojome štai šiuose bungalows.

Viso šio gėrio kaina yra 8,500 THB už SSI ir 9000 THB už PADI kursus. Kitas klausimas - PADI ar SSI? Abi šios institucijos teikia tas pačias paslaugas, tokius pačius mokymus, tik tiek, jog PADI šiek tiek brangesnė. Priežastis ta, jog pats turi pirkti mokomąją medžiagą, o eidamas SSI kursus medžiagą gauni, tačiau ją vėliau turi grąžinti. Dar vienas skirtumas, kad PADI yra labiau žinoma ir priimtina pasaulyje, tačiau tai aktualu tuo atveju, jeigu nori tapti nardymo instruktoriumi. Tačiau jeigu ketini nardyti tik savo malonumui – abu pažymėjimai, išsilaikius tiek PADI, tiek SSI, galios visame pasaulyje.

Visai netikėtai ir aš įstojau į nardytojų būrelį. Uhu!
 
Durys į platųjį povandeninį pasaulį prasivėrė ir mums. Kišenėse jau turim SSI Open Water Diver pažymėjimus, kuriuos gauti padėjo Phoenix Divers nardymo mokykla. Pasakysiu nuoširdžiai – labai džiaugiuosi, jog pasirinkome būtent šią mokyklą. Kažkur skaičiau, jog nardymo kursų kokybė priklauso būtent nuo bendravimo su instruktoriais ir pasitikėjimo jais. Galiu tai patvirtinti šimtu procentų. Mums pasisekė, nes mes turėjome du šaunius instruktorius - draugiškus, linksmus bei keliančius šypseną mūsų veiduose net ir sunkiausiais momentais. O buvo visko: ir baimės, ir nepasitikėjimo savo jėgomis ir nusivylimo akimirkų. Tačiau tas nepakartojamas jausmas, kai esi po vandeniu, plauki kartu su šimtais įvairiaspalvių žuvyčių, matai įspūdingų formų ir spalvų koralus, tyrinėji povandeninę augmeniją, pamatai praplaukiantį vėžlį (buvau viena iš tų laimingųjų!), tas jausmas, kai jautiesi lyg būdama National Geography laidoje – atperka viską. Tik gaila, kad whale shark nepraplaukė pro šalį...:) na nieko, kitą kartą.

Tik su šypsena gilyn į gelmes.
Štai kiek nardytojų susirinko, net maža valtelė linko...
Atradusios naują aistrą:)

Sunkiausia turbūt ir buvo pirmoji pamoka baseine: reikėjo priprasti prie įrangos, kaukės, išmokti taisyklingai kvėpuoti per reguliatorių bei stengtis kontroliuoti savo pusiausvyrą ir plūdrumą būnant vandenyje. Taip pat teko atlikti įvairius pratimus. Uh, dar ir dabar šiurpuliukai per kūną nubėga atsiminus vieną pratimą... Kaukės nusiėmimas ir vėl jos užsidėjimas bei išsivalymas (tai reiškia vandens pašalinimas iš kaukės būnant po...vandeniu). Nosis pilna vandens, akis graužia sūrus jūros ar tai chloruotas baseino vanduo...ne koks malonumas. Baseine net kelis kartus kilau į paviršių šnirpšdama vandenį iš nosies ir gaudydama orą, o galvoje sukosi viena mintis – ką aš darysiu tokiu atveju būdama kokia 15 metrų po vandeniu jūroje, juk taip greitai į paviršių tai neiškilsiu (ko daryti taip pat griežtai negalima). Tačiau rašau aš jums sveika ir gyva – visgi pamokos tam ir yra, kad išmoktume:)

Kursų metu sutikome daug nuostabių ir šiltų žmonių. Kalbu ne tik apie Phoenix Divers centro komandą, bet ir apie mūsų nardymo grupę, kuri buvo, sakyčiau, internacionalinė. Ispanas, norvegas, olandas, vokietis, instruktoriai anglai ir... dvi lietuvaitės pagerbtos tarp vyrų:) Pasiilgsiu šitų veidų.

Šaunioji mūsų komanda.

Taigi nardymas Koh Tao buvo viena iš labiausiai nepamirštamų avantiūrų mano gyvenime. Visai neplanuota, kiek netikėta. Tai buvo mano pirmieji nėrimai gyvenime, tačiau tikrai ne paskutiniai. Juk nepanardyti Balyje ar tai Gilio salose būtų tiesiog...gėda:)

3 komentarai:

  1. Hey,
    Sauniai leidziat laika! paskaicius darosi truputi gailoka, kad ten budamas nepabandziau ir as panardyt, bet sekanti karta reiks butinai:) Jei dar bunat Ko Tao ir pasiilgot europietiskos virtuves (nors kai tosk geras vietinis maistas tai gal ir vargiai ;) ) ar tiesiog vyno noretusi pagurksnot vakare, tai yra smagi italiska kavine su labai draugisku savininku, kuris visus aptarnauja pats:) vadinasi lygir 'Dolce Vita', o
    randasi kazkur cia http://goo.gl/maps/NDymV
    Linksmu avantiuru:)
    Sekmes!

    Lauris,
    http://vietojlauktuviu.lt

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hey,

      labai džiaugiuosi, jog išdrįsome ir pasiryžome tai padaryti, vienas geriausių patyrimų gyvenime:) O dabar kai Open Water Diver pažymėjimas guli kišenėj - net neabejoju, jog planuodama kitas keliones visad patikrinsiu, ar yra galimybė panardyti..:) O tau pačiam bus proga grįžti į Koh Tao;) nuostabi sala, paliko tik geras emocijas ir atsiminimus.
      Ta kavinukė gal "Cafe de Sol"? Nes taip pat šefas visad sukiojosi aplinkui, kol pusryčiavome. Kavinukė labai jauki, turistų ir vietinių mėgiama dėl skanus maisto.
      Šiandien palikome Tailandą ir atskridome į Balį ieškoti naujų nuotykių. Pirmi įspūdžiai labai geri, turiu nuojautą, kad man čia patiks, net labai...:))

      Panaikinti
    2. Tiketina kad "Cafe de Sol", nebepamenu jau kur ten kas tiksliai:)

      p.s. Lauksim nauju foto ir ispudziu:)

      Panaikinti