2013 m. rugsėjo 23 d., pirmadienis

Malta: nuo saulės įraudę žandai, o mintyse - kalnai (I)

Kada į langą vis dažniau barbena lietaus lašai, kada kas dieną spalvoti rudeniniai lapai vis storiau nukloja šaligatvius, kada vėsiais vakarais imi gailėtis, jog namie palikai savo šiltąjį šaliką, kada turgaus bobulytes, prekiaujančias gėlėmis iš savo darželio pakeičia bobulytės, pardavinėjančios rudenines sodo gėrybes, kada rytais, keliantis į darbą, jau norisi užsidegti šviesą, o vakarais mieliau lieki namie su puodeliu arbatos – supranti, jog tikrasis ruduo jau čia. Tuomet nieko kito nebelieka, kaip tik šildytis praėjusios vasaros įspūdžiais ir nuotaikomis. Tad pasidarykite puodelį kvepiančios arbatos ir pasileiskite kartu su manimi į atsiminimus apie saulėtąją Maltą. Pažadu, jog sušilsite ;)

 
Nors ir atrodo, jog ši kelionė buvo kažkada senai, iš tikrųjų Maltos saule ir paplūdimiais džiaugiausi lygiai prieš mėnesį. „Uolėtos krantinės, daug akmens, marmuriniai itališko stiliaus namai, spalvoti laiveliai, grėsmingai atrodantys kaktusai ir skanus vynas“ – toks pirmasis vaizdinys sukasi mano galvoje, prisiminus šią miniatiūrinę šalį.

Mellieha panorama.

Malta – mažutė Viduržemio jūros valstybė, kurią sudaro trys gyvenamos (Maltos, Gozo ir Comino) bei dvi negyvenamos salos. Šalis yra įsikūrusi pusiaukelėje tarp Sicilijos ir Šiaurės Afrikos pakrantės, todėl didelis italų turistų antplūdis nestebino. Beje, lietuvaičiai šią salą taip pat mielai renkasi savo atostogoms. Bepigu, kai raynair‘as siūlo tiesioginius, trijų su trupučiu valandų skrydžius Kaunas – Malta. Tad svečiuodamiesi Maltoje per daug neįsijauskite ką nors apšnekinėdami  – didelė tikimybė, jog galite sulaukti atsako lietuviškai :)) 
Pirmas dalykas, ko aš labiausiai pasigedau Maltoje – tai žalumos. Žinoma, tokių pat vešlių palmių kaip Tailande ar Filipinuose rasti nesitikėjau, tačiau vistiek prireikė šiek tiek laiko, kol akys apsiprato su uolėtais šlaitais ir akmeniniais miestais. Net neabejoju, jog pavasarį sala atrodo gerokai kitaip. Smėlėtų paplūdimių gerbėjai taip pat turėtų atidžiau išstudijuoti Maltos žemėlapį, nes dauguma šios salos paplūdimių – uolėti (paplūdimio bateliai šiuo atveju labai praverčia). Didžiausias smėlėtas salos paplūdimys – Mellieha Bay, mažesnis, tačiau labai jaukus ir turistų mėgiamas smėlio paplūdimys – Golden Bay.

Mellieha Bay.
Mellieha Bay.
Golden Bay.

O Maltos saulė kaitri. Tiesą sakant, tikslios temperatūros ten būdama nežinojau ir nesidomėjau; buvo karšta ir tiek. Nors vieną dieną, kai buvau įsitikinusi, jog pagaliau šiek tiek atvėso, stotelėje belaukiant autobuso žvilgsnis užkliuvo už termometro, kuris rodė +35 laipsnius…(?!) Turbūt gerai yra sakoma, jog šiluma kaulų nelaužo, tačiau kai gulint paplūdimyje vis galvoji apie sniegą, apie kalnus ir kaip norėtum būti ten ant savo snowboard'o – supranti, jog kažkas ne taip :) Arba buvo tikrai labai karšta, arba aš tiesiog sergu kalnų liga (visgi du žiemos sezonai, praleisti Alpėse, padarė savo... :) )
Oficialiai rugpjūtis yra karščiausias mėnuo metuose, kada praktiškai visai nelyja. Čia net sausio mėnesį laikosi maždaug +12 laipsnių vidutinė temperatūra. Vykti į Maltą peržiemoti visai norėčiau, tačiau kai papuoli į tikrąją salos vasarą, nieko kito nebelieka kaip tik mirkti vandenyje ir gaivintis vietiniu alumi. Kuris čia tikrai skanus;)


Dar vienas dalykas, kuris gali būti aktualus planuojantis kelionę į šią salą, tai yra viešbučio pasirinkimas, priklausomai su kokia kompanija vykstate ir kam esatę nusiteikę – pramogoms ar ramiam poilsiui. Šurmulio, naktinio gyvenimo ir pramogų mylėtojams patiks St. Julian‘o, Sliemos ar tai Valetos kurortai, kuriuose rasite pačius prabangiausius viešbučius ar tai restoranus bei didžiausius saloje prekybos centrus. Paplūdimiai šioje pusėje uolėti, tačiau maudynėms pritaikyti – specialiai nulipimui į vandenį yra įrengtos kopetėlės. Salos pietuose įsikūrę ramūs žvejų kaimeliai, iš kurių žymiausias – Marsaskala. Būtent šio miestelio restoranuose, yra rekomanduojama paragauti šviežios, ką tik pagautos žuvies. Šiaurinė salos dalis garsėja ne tik vaizdingais iškyšuliais bei prieplaukomis, bet ir smėlėtais paplūdimiais, apie kuriuos užsiminiau anksčiau. Pagrindiniai kurortiniai miesteliai, įsikūrę šiauriau, yra šie: Bugibba, Qawra, Mellieha ir St. Paul‘s įlanka.

St. Julian.
Naktinis gyvenimas St. Julian'e.

St. Julian.
Sliema ir jos akmenuotasis paplūdimys.
St. Paul's Bay.
St. Paul's Bay.
Mellieha Bay.
Buggiba.

Žinoma, apsistojus vienoje vietoje dar nereiškia, jog visų atostogų metu matysite tik viešbutį ir šalia esantį paplūdimį. Tereikia tik noro paturistauti, nes visoje saloje yra gerai išvystyta viešojo transporto sistema – susisiekimas galimas su visais pagrindiniais salos miestais. Autobusai nauji, su gerai veikiančiais kondicionieriais :) Tik 12 eurų – tiek kainuoja savaitinis bilietas, tad tikrai nėra brangu. Viešasis transportas čia, kaip ir daugumoje salų, turi savų niuansų: gali tekti vieną kitą valandą palaukti vėluojančio autobuso ar tai vairuotojas gali tiesiog nesustoti jam priklausančioje stotelėje, dėl... perpildyto autobuso. Kitas, daug komfortiškesnis variantas – išsinuomoti mašiną. Tik perspėju – eismas Maltoje vyksta kairiąja kelio puse, gatvelės miestuose gali būti tokio siaurumo, kad vairuotojai vos vos prasilenkia, o ir avarijų, dėl turistų kaltės, teko matyti nemažai... Ir šiaip, važinėjant viešuoju transportu (kursuoja ir naktiniai autobusai) netektų skaičiuoti išgerto vyno taurių :)

Dar viena transporto alternatyva ir puiki pramoga ;)


Vis dar stebiuosi, kaip tokia mažytė sala, net 200 kartų mažesnė už Lietuvą, gali savyje talpinti tikrą kultūros židinį. Kiekvieną dieną stengėmės vis kažkur nuvykti, kažką naujai pamatyti ir net neabejoju, jog grįžus į šią salą vis dar būtų, ką atrasti. Taigi septynių dienų susipažinimas su salos lankomiausiais miestais ir vietovėmis – jau kitame įraše.
Nesušalkit ;)

6 komentarai:

  1. Ech, šilta, saulėta ir gražu :)
    Puikios nuotraukos!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ypač šiuo metu Lietuvoje tos saulės taip norisi... :)

      Panaikinti
  2. ką tik grįžau iš Maltos, reikėjo paros adaptuotis prie karščio ir drėgmės, bet labai grazi gamta , jūra žydra ir šilta.. nuostabu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Įdomus aprašymas. Nuotraukose viskas atrodo labai gražu ir įspūdinga. Šioje šalyje dar nesu buvusi, bet jau žinau, kad tikrai nuvyksiu. :) Dabar, kiek žinau, organizuojamos keliones i Malta lektuvu iš Kauno.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nuostabios nuotraukos, tokios spalvingos. Tikrai būtų šaunu apsilankyti. Iki šiol esu gavusi tik kelis siuntinius iš Maltos su suvenyrais nuo draugų, jie visada kuo nors nustebina, būtų šaunu bent kartą aplankyti ir pačiai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki! Tikrai labai graži sala - rekomenduoju nuvykti ;) Tik nevažiuokite ten vasarą - bus per karšta ir gamta ne tokia graži.

      Panaikinti