2013 m. rugsėjo 10 d., antradienis

Dūmuose paskendęs Amsterdamas

Jau seniai Amsterdamas buvo įtrauktas į Europos miestų, kuriuos noriu/privalau aplankyti, sąrašą. Kadangi mano keliavimo horizontai pastaruoju metu gan stipriai prasiplėtė, tad Europa ir jos miestai vis likdavo nuošaly. „Bus dar to laiko ir progų“ – vis pamąstydavau. Ir tikrai. Pasitaikius galimybei sudalyvauti jaunimo mainuose Olandijoje (dar neskaičiusiems apie mokymus susipažinimas štai čia), kartu įsižiebė ir viltis paklaidžioti po Amsterdamo gatveles.
***
Šiam miestui apžiūrėti turėjome tik pusdienį, nes laukė skrydis namo, tad planas buvo kuo anksčiau palikti mokymų vietą ir pačiu anksčiausiu traukiniu pajudėti link sostinės. O traukinys buvo tikrai anksti - 5:50 ryto. „Atsikelsim! Ne per anksti. Kad tik daugiau laiko liktų Amsterdamui!“ – sutarėm vieningai.
***
Naktis prieš: graži atsisveikinimo vakarienė su projekto komanda ir dalyviais, ilgos šnekos lauko terasoj ir dar ilgesni šokiai pokiai... Iki paryčių, žinoma. Anksčiausias traukinys į Amsterdamą išvažiavo be mūsų. Nieko, buvo kitų, tad pasnaudę valandėle ilgiau, greitai susikrovę kuprines, apsimiegojusiom akim palikom Olde Vechte dvarą.

Labas rytas! Dar po paskutinį kąsnį firminių olandiškų sumuštinių ir mes jau pasiruošę Amsterdamui :)

Nepilnos dvi valandos snaudimo traukinyje ir mes jau buvome vietoje. Tik išėjus iš traukinių stoties į lauką padvelkė Amsterdamo kvaaapaas... Tik šitas miestas gali taip kvepėti :) Kadangi laiko daug neturėjome, tai nieko nelaukdami patraukėme link centro.

O mes jau čia!

Šiek tiek apie patį miestą... Amsterdamas yra tituluojamas tolerancijos ir skirtingų žmonių miestu, kurį puošia 165 miestą vagojantys kanalai.


Čia galima rasti daug ko: kultūros, naktinio gyvenimo pramogų, skirtingų šalių virtuvės restoranų. Šis miestas garsėja ne tik propaguojamu laisvo gyvenimo būdu, bet ir visame pasaulyje garsiais muziejais bei istorinėmis įžymybėmis.

Tikrai ne mes šiuos muilo burbulus pūtėm.. :))

Na o ramybės mėgėjams bei sveiko gyvenimo būdo šalininkams čia būtų tikra palaima: mieste dėl jame esančių daugybės kanalų eismas nėra intensyvus, o pagrindinė transporto priemonė čia yra dviračiai.


Kita atrakcija, viliojanti turistus į šį miestą, yra garsieji Coffee shop‘ai. Įdomu tai, jog lengvųjų narkotikų mažmeninė prekyba Olandijoje buvo legalizuota jau 1970-aisiais metais. Šiose rudosiose kavinėse (vienoje knygoje turistams apie Amsterdamą radau taip gražiai pavadintus Coffee shop‘us :) ) yra leidžiama prekiauti kanapėmis, tačiau tai yra griežtai reguliuojama. Lengvieji narkotikai yra parduodami asmenims nuo 18 metų bei vienam asmeniui galima įsigyti ne daugiau kaip 5 g. Sunkieji narkotikai yra griežtai draudžiami.

???
Kas žolytės parūkyti, o kas sulčių stiklinaitę išgerti :)

Dar viena Amsterdamo pažiba – Raudonųjų žibintų kvartalas. Ilgai klaidžioję ir mes pasiekėme šią žymią gatvę, kur namuose langai vitrinų dydžio, o tose vitrinose meilės ištroškusios moteriškės praeinantiems akį merkia. Gaila, bet tikrąją kvartalo dvasią atspindinčių nuotraukų neturiu – visgi mes ten buvome per anksti... Nors to, ką pamatėme, užteko :)

Paskutinė stotelė – garsusis „I amsterdam“  ženklas. Tai žaisminga raidžių kombinacija, jau spėjusi tapti miesto simboliu.


Nors ir nespėjome aplankyti visų Amsterdamo įžymybių, tačiau pajusti šio miesto dvasiai laiko užteko. Tikrai žinau, jog dar čia norėsis grįžti, kada niekur neskubant, minant dviratį ar tai plaukiojant kanalais, būtų galima įsilieti į tikrąjį miesto ritmą... ;)

2 komentarai:

  1. Super įrašas. Mane ne tik pigios kelionės į Amsterdamą traukia... man pats miestas labai artimas, bei pati miesto dvasia.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Amsterdame dar nebuvau, bet labai norėčiau ten nuvykti. Manau vyksiu su olandija kas diena nes man patinka kokybės ir kainos santykis kelionėje. Dažnai pagalvoju, kodėl vis dar nenuvykau. Manau kitais metais tikrai ten apsilankysiu.

    AtsakytiPanaikinti